ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 31ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται περί δικαίωσης της άποψης της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2012 του Δήμου Σπετσών θα παραθέσουμε τις δικές μας απόψεις ως παράταξη .
Συγκεκριμένα και για να είναι σωστά ενημερωμένοι οι δημότες και να μην υπάρχουν κενά προς δημιουργία εντυπώσεων παραθέτουμε τα γεγονότα όπως έχουν :
Ο Ν.3852/2010 ορίζει σαφέστατα ότι ο προϋπολογισμός των Δήμων πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και σε περίπτωση αδυναμίας σύνταξής του το αργότερο μέχρι την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου και θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου . Ακολουθώντας πιστά την νομοθεσία φέραμε θέμα προς έγκριση πρώτα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο την 10η Νοεμβρίου 2011 και στις 11/12/2011 τον προϋπολογισμό.
Μέχρι και την ημερομηνία που ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός δεν είχε ούτε κάν αναρτηθεί στο διαδίκτυο η 50698 κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με την σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων της χώρας μας και η οικονομική υπηρεσία του Δήμου ερευνούσε σε καθημερινή βάση σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής το ενδεχόμενο να υπάρχουν αλλαγές της νέας από την περσινή κοινή υπουργική απόφαση . Οι διαβεβαιώσεις που έπαιρνε ήταν ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές . Μας είπαν να αποστείλουμε για έλεγχο τα σχετικά και αν προκύψει κάτι θα υπήρχε συνεργασία για την διαμόρφωση τους .
Άλλωστε και οι περσινές αποφάσεις είχαν πάρει έγκριση νομιμότητας με τον τρόπο που είχαν συνταχτεί και οι φετινές αποφάσεις .
Η Κ.Υ.Α τελικά δημοσιεύτηκε την 14/12/2011 και ζητούσε δραστικές αλλαγές στην σύνταξη και των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών των Δήμων με αποτέλεσμα προϋπολογισμοί Δήμων όπως και του Δήμου Πειραιά να σταλούν για αναμόρφωση . Ο κύριος λόγος για τον οποίο υπήρχαν αλλαγές στην ΚΥΑ είναι το ότι λόγω την επικείμενης νέας δανειακής σύμβασης της χώρας το ΥΠ.ΕΣ έπρεπε να γνωρίζει με ακρίβεια τα ακριβή ποσά που θα δαπανηθούν από τους Δήμους της χώρας για έργα πρώτιστα και δευτερευόντως για τα βεβαιωμένα ποσά που οφείλουν οι Δήμοι προς τρίτους τα οποία πρέπει πρώτιστα να εξοφληθούν μέσα στο 2012 θέλοντας έτσι να βάλουν μία ¨τάξη¨ στα οικονομικά τους .Για αυτό το λόγο όλα αυτά τα ποσά αφαιρέθηκαν από τον Κ.Α 80 όπου είχαν εκχωρηθεί σαν οφειλές παρελθόντων ετών και διαμοιράστηκαν στους ανάλογους κωδικούς της χρήσεως 2012 . Ως εκ τούτου θα έπρεπε να τροποποιηθεί ανάλογα και το τεχνικό πρόγραμμα ώστε να φαίνονται με σαφήνεια τα ποσά που θα διατεθούν από τους Δήμους μέσα στο 2012 παίρνοντας έτσι και την μορφή ενός ετησίου προγράμματος δράσης για τους Δήμους όλης της χώρας .
Δικαιολογημένα λοιπόν είχε συνταχθεί το τεχνικό πρόγραμμα αρχικά όχι για λόγους εντυπωσιασμού αλλά για λόγους τυπικούς και συνάμα ακολουθήσαμε την πεπατημένη τόσων ετών . Άλλωστε και στο νέο τεχνικό πρόγραμμα φαίνονται οι προϋπολογισμοί των έργων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από τους διάφορους φορείς απλώς εξειδικεύεται κατά έτος .
Επίσης στις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε διατυπωθεί ότι λόγω του καθεστώτος του Φ.Π.Α που πρέπει να υπαχθεί η υπηρεσία ύδρευσης τα προβλεπόμενα έσοδα θα έπρεπε να καταχωρηθούν στον Κ.Α 0514.0002 αντί στον Κ.Α 4142 , ότι θα πρέπει να υπολογιστεί μείωση στα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κατά 15% από αυτά που είχαν υπολογιστεί πέρσι και ότι η εγγραφή στον Κ.Α 85 περί προβλέψεων μη είσπραξης εσόδων θα πρέπει να είναι μηδενική .
Αυτό μεταφράζεται στο ότι πλέον δεν αφήνει η κεντρική διοίκηση περιθώρια στους Δήμους να εκφράσουν με κάποιο τρόπο την κοινωνική πολιτική τους προς τους δημότες τους υποχρεώνοντάς τους να απαιτήσουν τις οφειλές των δημοτών τους προς αυτούς ελαττώνοντας τους τα έσοδα από τους Κ.Α.Π σε μία διετία κατά 30%.
Ακούγοντας δε την φωνή της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης η οποία μιλάει για την μη έγκαιρη απόδοση στην επικεφαλή της της εισήγησης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού ώστε να έχει την δυνατότητα να τα μελετήσει απορίας άξια τα ακόλουθα :
1. Ουδέποτε αρνήθηκε η υπηρεσία του Δήμου να ενημερώσει όποιον σύμβουλο ήθελε και θέλει να ενημερωθεί επί των εισηγήσεών της σε ώρες εργάσιμες και έχει γίνει για διάφορα θέματα αφορούν τον Δήμο .
2. Η Ελάσσονα Αντιπολίτευση ψήφισε τελικά το νέο τεχνικό πρόγραμμα στο σύνολό της με μία μόνο επιφύλαξη σε ένα έργο το οποίο αφορούσε περισσότερο την πληρωμή μίας ερευνητικής γεώτρησης η οποία έγινε επί των ημερών της ¨Ωρα Ευθύνης¨
3. Συνολικά όλη η Αντιπολίτευση διατύπωσε τουλάχιστον σαράντα ερωτήσεις προς την συντάξασα τον προϋπολογισμό κα Σιώρα και έλαβε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις επί όλων των ερωτήσεων οι οποίες διατυπώθηκαν .
Τελικά η Ελάσσονα Αντιπολίτευση δεν ψήφισε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό λόγω της μη έγκαιρης παραλαβής της εισήγησής του μαζί με τον κο Μέξη ενώ οι δύο από τους τρείς συμβούλους της Μείζονας Αντιπολίτευσης τον ψήφισαν . Άρα κατά την γνώμη των πρώτων δεν πρέπει να λειτουργήσει τίποτα στον Δήμο μας , να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι , να μην πληρωθούν τα τιμολόγια όσων έχουν προσφέρει και θα προσφέρουν υπηρεσίες στον Δήμο , να μην γίνουν έργα , να μην λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός , να μην έχουμε νερό στις βρύσες μας και γενικά να μην γίνει τίποτα .
Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων κατά 500.000 ευρώ στην τροποποίηση , οφείλεται στο ότι έχουν υπολογισθεί ότι θα πάρουμε σαν έσοδο από το ΕΣΠΑ για το έργο του βιολογικού καθαρισμού 280.000 ευρώ βάσει του τεχνικού δελτίου που μας επιδόθηκε από την Περιφέρεια και αυξήθηκε κατά 236.000 ευρώ το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου διότι στην πρώτη συνεδρίαση είχε εκτιμηθεί αλλά τώρα είναι πραγματικό διότι βασίζεται στα απολογιστικά στοιχεία που έχουμε από την 31/12/2011.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Advertisements
This entry was posted in Φιλοξενούμενα κείμενα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s