Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης ΣΠΕΤΣΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης ΣΠΕΤΣΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Τις τελευταίες σαράντα ημέρες, τόσο εγώ προσωπικώς ως δήμαρχος Σπετσών όσο και οι άμεσοι συνεργάτες μου αλλά και υπάλληλοι ακόμη του δήμου δεχόμαστε πρωτοφανείς επιθέσεις συκοφαντίας από κακόβουλους λασπολόγους που για να εξυπηρετήσουν προσωπικά –μικροκομματικά, ακόμη ακόμη και οικονομικά- συμφέροντα δεν διστάζουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ανυπόστατες καταγγελίες για υποτιθέμενα σκάνδαλα δημοσιονομικών εκτροπών, με βρώμικα μέσα τα οποία ελέγχουν και κατευθύνουν αποκλειστικώς οι ίδιοι (όπως ιστολόγια και ιστοσελίδες). Την ίδια στιγμή, πολιτικοί μου αντίπαλοι που με την –όλως επιεικώς- κακόπιστη συμπεριφορά τους μέρα με τη μέρα χάνουν συνεργάτες και ψηφοφόρους, διαδίδουν ψέματα και συκοφαντίες με στόχο να με βλάψουν πολιτικά και προσωπικά, αλλά και να παραπλανήσουν τον σπετσιώτικο λαό.

 

Στους Σπετσιώτες, που γνωρίζουν εμένα και τους συνεργάτες μου και μας εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται, οι αυταπόδεικτα συκοφαντικές αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκαλούν γέλιο και θυμηδία, και υπό αυτή την έννοια δεν χρειαζόταν να απαντήσει κανείς. Άλλωστε οι αρχές και η ηθική μου, μου επέβαλλαν μέχρι τώρα να μην απαντώ σε ανυπόστατα σχόλια και σε ανθρώπους που δεν αξίζει να τους δίδει κανείς οιανδήποτε σημασία.  Ο δήμος έχει πολύ σοβαρά θέματα, και δεν περισσεύει χρόνος για να ασχολείται κανείς με ανθρώπους που … κοιμούνται και ονειρεύονται δημοσιονομικές εκτροπές, αλλά δεν κατανοούν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

 

Η επιμονή τους όμως να εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που προσβάλλει όχι τον Παναγιώτη τον Λυράκη προσωπικά, αλλά το θεσμό του δημάρχου, καθιστά υποχρεωτικό το να δώσω πιά μια απάντηση, σεβόμενος τον ανώνυμο Σπετσιώτη που με συναντά στο δρόμο, μου σφίγγει το χέρι και μου ζητά να αποκαταστήσω τα πράγματα απέναντι σε όσους με συκοφαντούν. Στον ανώνυμο αυτό Σπετσιώτη, απαντώ λοιπόν τα εξής:

 

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 παρέλαβα στο δήμο ένα έγγραφο με το οποίο απεδίδετο σε εμένα προσωπικά … «σοβαρή δημοσιονομική εκτροπή» και παράβαση καθήκοντος. Το έγγραφο αυτό υπέγραφε η -Θεολόγος στο επάγγελμα και υπηρετούσα σήμερα κατ’ υπηρεσιακή απόσπαση στο λειτουργούν καθημερινώς από τις 10πμ έως τις 12μ Ιστορικό Αρχείο Σπετσών- Καλομοίρα Αργυρίου, σύζυγος του επίσης Θεολόγου ιερωμένου Πατέρα Ανδρέα Κουμπή.

 

Το συμπέρασμα περί … «σοβαρής δημοσιονομικής εκτροπής» το συνήγαγε από το γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες του δήμου αρνούμεθα εδώ και ένα μήνα να ικανοποιήσουμε το παράλογο και παράνομο (ως εκ του ότι προσκρούει στις διατάξεις περί τραπεζικού απορρήτου) αίτημά της να της χορηγήσουμε αντίγραφα από τα εξτραί με όλες τις κινήσεις από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου των τελευταίων 18 μηνών. Έγγραφα δηλαδή που διαλαμβάνουν τραπεζικά απόρρητα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και προσωπικά στοιχεία όλων των προσώπων που έχουν συναλλαγεί με το δήμο Σπετσών τους τελευταίους 18 μήνες!) και προσωπικά δεδομένα που απαγορεύεται ρητώς και αυστηρώς όχι να δόσουμε σε αντίγραφα, αλλά και να αποκαλύψουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Η ματαιοδοξία που τη διακρίνει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της, αλλά και η έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού κριτηρίου έχουν κάνει την Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή να εκτίθεται συστηματικά: αφού της αρνήθηκα να της δώσω αντίγραφα από τα εξτραί του λογαριασμού και να παραβιάσω τραπεζικό απόρρητο και προσωπικά δεδομένα, την κάλεσα να προσέλθει στην υπηρεσία και να ελέγξει (αν έχει τις γνώσεις και την ικανότητα) όλα τα βιβλία και στοιχεία του δήμου, δίνοντάς της την ευκαιρία να κάνει πραγματικό έλεγχο στα οικονομικά ώστε να πάψει να έχει αμφιβολίες και ανυπόστατες υποψίες (που οφείλονται σε άγνοια και κακοπιστία, και όχι σε πραγματικά δεδομένα). Φαίνεται όμως ότι ο έλεγχος όλων των στοιχείων του δήμου ήταν επίπονη και δύσκολη διαδικασία για εκείνη: έτσι έπειτα από λίγες ημέρες επέμεινε στο παράνομο και παράλογο αίτημά της προσκομίζοντας και εισαγγελική παραγγελία. Η εισαγγελική αυτή παραγγελία έχει ήδη ανακληθεί με την με αριθμό πρωτοκόλλου _7561___από 16.7.2012 απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα αιτηθέντα έγγραφα καλύπτονται από τραπεζικό απόρρητο και από την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η ανάκληση της περιβόητης εισαγγελικής παραγγελίας προσγείωσε απότομα και εξέθεσε εκείνον που την ζήτησε, και που όλες τις προηγούμενες ημέρες την είχε κάνει «σημαία» και «Ευαγγέλιο».

 

Ασφαλώς και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι πίσω από όλα αυτά δεν κρύβεται κανένα σκάνδαλο σοβαρής δημοσιονομικής εκτροπής, αφού ο δήμος ούτε τον έλεγχο αρνήθηκε ούτε έχει να κρύψει και τίποτε – καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Κάθε ευρώ που έχει εκταμιευθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου τους τελευταίους 18 μήνες ήταν σε γνώση και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα οικονομικά του δήμου Σπετσών καλύπτονται ασφαλώς από πλήρη διαφάνεια (αφού όλες οι αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, οικονομικής επιτροπής ή οιουδήποτε άλλου διοικητικού οργάνου του δήμου που αφορούν σε δαπάνες ή διάθεση χρημάτων δημοσιεύονται ως γνωστόν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά και ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο). Πρώτος εγώ επιθυμώ να δημοσιοποιούνται τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά, ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες και οι δημοτικοί σύμβουλοι ποιά είναι η οικονομική κατάσταση και πώς διατίθενται τα χρήματα του δήμου. Εγώ πρώτος ενθαρρύνω τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και κάθε δημότη να παρακολουθούν και να μελετούν τα οικονομικά στοιχεία, και η οικονομική και ταμειακή υπηρεσία του δήμου μας είναι στην διάθεση οιουδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο. Θα ήταν όμως τουλάχιστον ανεύθυνο –αν όχι επικίνδυνο- από μέρους μου αν χορηγούσα εξτραί από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου μας, που διαλαμβάνει σημαντικά και απόρρητα στοιχεία, σε οποιονδήποτε μου τα ζητά απλώς και μόνο για να … αποκτήσει σαφή εικόνα των οικονομικών του δήμου. Πολλώ δε μάλλον όταν, αυτός που τα ζητά, είναι δημοτικός σύμβουλος ο ίδιος και μέλος της οικονομικής επιτροπής και είναι υποχρέωσή του από την πρώτη ημέρα –και όχι μετά από 18 μήνες- να προσέρχεται μελετημένος στις συνεδριάσεις, να γνωρίζει τί συζητείται και τί αφορά κάθε θέμα εκάστης συνεδριάσεως στην οποία συμμετέχει, και να έχει σαφή εικόνα των οικονομικών από τα στοιχεία που προσκομίζονται στις δεκάδες συνεδριάσεις και δημοσιεύονται και στο διαδίκτυο, και όχι να περιμένει να … διαμορφώσει σαφή εικόνα από τα εξτραί του λογαριασμού του δήμου.

 

Αρχικώς, όταν την 6.6.2012 έλαβα την επιστολή της Καλομοίρας Αργυρίου Κουμπή και του κου Νίκου Μέξη αμέσως κατάλαβα ότι οι δύο σύμβουλοι δεν καταλαβαίνουν ούτε τί ζητάνε ούτε γιατί το ζητάνε, αφού την σαφή εικόνα των οικονομικών δεν την δείχνουν ασφαλώς τα εξτραί του λογαριασμού, αλλά πλήθος στοιχειών όπως αποφάσεις, τιμολόγια, εγγραφές στους κωδικούς του προϋπολογισμού κα. Δεν θέλησα όμως να τους προσβάλω. Έτσι αρνήθηκα ευγενικά εξηγώντας τους σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι ασφαλώς βρίσκονται στη διάθεσή τους ΟΛΑ τα οικονομικά στοιχεία του δήμου αν θέλουν να έρθουν στην υπηρεσία να τα μελετήσουν και να τα ελέγξουν από κοντά, και όχι μόνο τα εξτραί και η κατάσταση με τα ανά μήνα –ή ανά όποια ημερομηνία επιθυμούν- ταμειακά διαθέσιμα. Παράλληλα τους είπα ότι δεν μπορώ να δώσω αντίγραφα και να παραβιάσω το τραπεζικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που έχουν συναλλαγεί με το δήμο και δεν μου έχουν επιτρέψει να δίνω έγγραφα με τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών και των στοιχείων τους.

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επικαλέστηκε οιοσδήποτε εκ των δύο (είτε η Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή είτε ο κος Μέξης) συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο ήθελαν να πάρουν τα αντίγραφα. Και με κανένα έγγραφό τους -αλλά ούτε και προφορικώς- δεν έχουν ζητήσει ούτε από εμένα ούτε από την Υπηρεσία αλλά ούτε και στο δημοτικό συμβούλιο να κάνουν έλεγχο, ούτε επικαλέστηκαν συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο ζήτησαν τα συγκεκριμένα έγγραφα: προφανώς ούτε οι ίδιοι ήξεραν καλά – καλά τί ζητούν και γιατί το ζητούν…

 

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και ενάμισι μήνα … ακόμη τους περιμένω να έρθουν για έλεγχο!

 

Στο σημείο αυτό, επισημαίνω προς την Καλομοίρα Κουμπή και τον κο Νίκο Μέξη –επειδή προφανώς δεν το γνωρίζουν- ότι η διαδικασία του ελέγχου (αν βέβαια αυτό που επιθυμούν είναι πράγματι ο έλεγχος των οικονομικών του δήμου) δεν γίνεται με την … χορήγηση αντιγράφων από εξτραί τραπεζικών λογαριασμών και κατάστασης ταμειακών διαθεσίμων, αλλά γίνεται μόνον με επισκόπηση όλων των βιβλίων και στοιχείων του δήμου από ορκωτούς ελεγκτές αφού λάβει σχετική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, όπως προβλέπει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων. Αυτή είναι η νομικώς ορθή, ασφαλής και αξιόπιστη διαδικασία, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διαδικασία που προστατεύει τόσο τους διοικούμενους από την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, όσο και τους ίδιους τους διοικούντες αλλά και τους αρμοδίους υπαλλήλους από την κακόπιστη και κακόβουλη διασπορά συκοφαντικών σε βάρος τους σχολίων περί υποτιθέμενων … «σοβαρών δημοσιονομικών εκτροπών».

 

Μέχρι πρότινος, πίστευα ότι η Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή σκοπίμως συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, και εξακολουθεί να ζητά με επιμονή τα έγγραφα που –χωρίς δικαίωμα ή έννομο συμφέρον- ζητά, με σκοπό να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά της συμφέροντα, δηλαδή για να δείξει στον κόσμο ότι τάχα κατάφερε να της ικανοποιηθεί ένα αίτημα που ηρνείτο ο δήμαρχος να ικανοποιήσει. Άλλωστε την έχω πλειστάκις καλέσει αλλά εκείνη αρνείται να προσέλθει στην οικονομική υπηρεσία και να (ξανα)ελέγξει όλα τα οικονομικά στοιχεία του δήμου που ούτως ή άλλως της τα παρουσιάζουμε σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής που συμμετέχει, και τα οποία στοιχεία ελέγχει πάντοτε εξονυχιστικά και εγκρίνει η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου προτού εκταμιευτεί οποιοδήποτε ποσό (έστω και ένα ευρώ) από το ταμείο και τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου. Ωστόσο, πλέον, μετά το τελευταίο έγγραφό της είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η συμπεριφορά της δεν οφείλεται τόσο σε κακοπιστία, αλλά σε πλήρη άγνοια του πώς ασκούνται τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου, αλλά και του πώς γίνεται ο προσήκων δημοσιονομικός έλεγχος (τον οποίον πάντως, ξαναλέω, δεν μου ζήτησε ποτέ).

 

Η Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή από όταν ανέλαβε καθήκοντα δημοτικής συμβούλου ανεκάλυπτε και κατήγγειλε «μεγάλα σκάνδαλα» στο δήμο, τα οποία άλλοτε είχαν τον χαρακτήρα δήθεν «κακουργηματικής πλαστογραφίας» αποφάσεων της οικονομικής με τις οποίες δώσαμε εντολή στο δικηγόρο του δήμου να παραστεί στο δικαστήριο και να υπερασπιστεί τον κοινόχρηστο και κοινωφελή χαρακτήρα του δάσους των Σπετσών (την ώρα που η ίδια με την ψήφο της υπεδείκνυε να αφήσουμε το δάσος απροστάτευτο), και άλλοτε αφορούσαν υποτιθέμενες σοβαρές δημοσιονομικές εκτροπέςκαι παραβάσεις καθήκοντος για τις οποίες αυτή τη φορά θα απαντήσει η Εισαγγελία και όχι ο δήμος… Τις λέξεις ποινικό αδίκημα, κακούργημα, πλαστογραφία, Εισαγγελέας τις χρησιμοποιεί συχνά, εύκολα και επιπόλαια, και είναι καιρός να της υπενθυμίσουμε κάτι που ήδη γνωρίζει αλλά διστάζει να κάνει πράξη, γιατί ξέρει πόσο επιπόλαιες και ανυπόστατες είναι οι καταγγελίες των σκανδάλων που εφευρίσκει: ότι δηλαδή οι καταγγελίες γίνονται στον Εισαγγελέα, ο οποίος (για εγκλήματα αρμοδιότητος της Εισαγγελέας Πρωτοδικών ή Εφετών Πειραιώς) κατοικοεδρεύει στον Πειραιά, στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Σκουζέ, στον 4ο όροφο. Δεν γίνονται σε προσωπικά ιστολόγια που διαβάζει κόσμος για να διασκεδάζει και να γελάει

 

Εν κατακλείδι λοιπόν, και με την επισήμανση ότι όλα θα λυθούν σε δικαστικές αίθουσες και θα κριθούν με δικαστικές αποφάσεις:

–      Η δημοτική Αρχή έχει ήδη αποφασίσει να αναθέσει εντός των επομένων ημερών σε εταιρεία ορκωτών ελεγκτών τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου Σπετσών. Ο έλεγχος θα καταλάβει όλα τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τουλάχιστον πενταετίας και θα συνταχθεί σχετική αναλυτική έκθεση, προς άρση κάθε αμφισβήτησης, αμφιβολίας ή και υποψίας, αλλά και προκειμένου να αποκτήσουμε όλοι σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του δήμου

–      Εντός των επομένων είκοσι ημερών θα λάβει χώρα σε ανοικτή δημόσια συνεδρίαση ο απολογισμός πεπραγμένων και οικονομικών στοιχείων της δημοτικής αρχής. Θα δοθούν στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία που αφορούν τις συμβάσεις του δήμου και την εκτέλεσή τους, τις δαπάνες και τα έσοδα του δήμου αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα τυχόν ζητηθεί

–      Περιμένουμε την Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή να μας ανακοινώσει το πόρισμά της επί του ελέγχου που εγγράφως την έχει προσκαλέσει ο δήμαρχος Σπετσών να κάνει στα οικονομικά του δήμου την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 στις 11.30 πμ, θέτοντας ολόκληρη την οικονομική υπηρεσία του δήμου στη διάθεση της ιδίας προσωπικώς αλλά και όποιου άλλου τυχόν αμφιβάλλει για το σύννομο της διαχείρισης των τελευταίων 18 μηνών

–      Η εισαγγελική παραγγελία με την οποία –κατόπιν παραπλάνησης διά της προσκομιδής ελλειπών στοιχείων στην Εισαγγελέα που την εξέδωσε- ο δήμος εκλήθη να δώσει αντίγραφα από όλες τις κινήσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, ήδη ανακλήθηκε για το λόγο ότι οι κινήσεις αυτές καλύπτονται από τραπεζικό απόρρητο και διαλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα που απαγορεύται να γίνουν φέηγ βολάν. Μήπως ο Εισαγγελέας που την ανακάλεσε ήταν κι εκείνος στο κόλπο; Μήπως θέλησε κι εκείνος να συνδράμει στην απόκρυψη της … μεγίστης δημοσιονομικής εκτροπής;

–      Σύντομα θα ασκηθούν αγωγές, μηνύσεις και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων ελαφρά τη καρδία διασπείρουν ψευδή γεγονότα με σκοπό να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη ευσυνείδητων και ευυπόληπτων ανθρώπων, τους οποίους κατηγορούν ανοιχτά και ανερυθρίαστα για σοβαρές δημοσιονομικές εκτροπές και για παράβαση καθήκοντος

–      Ο δήμος θα μεριμνήσει για την αναπλήρωση των διδακτικών κενών που οφείλονται στην έλλειψη καθηγητών συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού μας

–      Τέλος, όταν οι συντάκτες του εγγράφου που κάνει λόγο για σοβαρή δημοσιονομική εκτροπή ευαρεστηθούν να μας απαντήσουν πού ακριβώς έγκειται η σοβαρή αυτή δημοσιονομική εκτροπή και από ποιόν κατά τη γνώμη τους τελέστηκε και με ποιόν τρόπο, θα απαντήσουμε ειδικώς, με συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα.

 

Η παρούσα επιστολή υπογράφεται από το δήμαρχο Σπετσών και προσυπογράφεται από ολόκληρη την ομάδα των δημοτικών συμβούλων που τον στήριξαν, τον στηρίζουν και θα τον στηρίζουν, την ώρα που τις επιστολές της μειοψηφίας αναζητούν ανθρώπους «με τα κυάλια και με το στανιό» για να τις υπογράψουν.

 

Με την δέουσα εκτίμηση

__________________

Παναγιώτης   Λυράκης

Δήμαρχος Σπετσών

Advertisements
This entry was posted in Φιλοξενούμενα κείμενα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s